fbpx

Ik ben ik en jij bent jij. We laten elkaar vrij en geven elkaar de ruimte om te zijn wie we zijn. Dat lijken prachtige uitspraken, maar dat kan ook leiden tot vervlakking in je relatie. Wat is je inzet naar elkaar? Kan je even stilstaan bij een ander en de tijd nemen om even te gaan zitten en goede vragen te stellen?

Veel van wat we doen, doen we vanuit automatismen. We doen en zijn zoals we gebakken zijn en het is verrassend moeilijk om een iets ander pad in te slaan. Vanuit die automatismen en omdat we zo gewend zijn aan wat en hoe we dingen doen, is er veel wat hetzelfde blijft. Gedreven vaak door diepere angsten vergeten we zomaar om stappen te zetten die goed zijn voor onszelf. Dat is niet raar en in veel gevallen prima, maar het is wel beperkt. Je ziet vaak veel beter bij je partner wat die voor mogelijkheden laat liggen dan bij jezelf. Je kan dat aangeven op een uitdagende manier, zo van: “zou je niet eens…….”. Maar de kans is groot dat je partner dan met de hakken in het zand gaat en iets terug zegt als: “alsof jij altijd…….”.

Daarom gaat deze vraag indirect over luisteren en liefdevol uitdagen. Benoem eens wat voor kansen je ziet voor de ander en vraag eens naar de schroom om met die kansen om te gaan. Hoe kan je je maatje helpen om dat wat die nodig heeft aan te boren zonder te duwen?

Meer vragen die betrekking hebben op luisteren vind je hier

Recente blog die betrekking heeft op luisteren vind je hier