fbpx
2 January 2020

Zo’n relatieweekend hebben wij niet nodig….of toch?

Elles, een van onze weekend begeleiders nodigde al veel stellen uit om naar een Encounter weekend te gaan. Soms met succes, soms niet. Haar relaas:

‘Dus je kunt er eigenlijk het beste naar toe als je relatie goed is, juist om ervoor te zorgen dat het goed blijft.’ concludeerde ze.

‘Precies.’ zei ik.

Ik zat bij mijn kapper en meldde dat het een van de weinige keren was dat ik na een bezoek aan haar, in plaats van met mijn mooi gestylede haar op de bank een kop thee ging drinken, die avond ook daadwerkelijk iets leuks ging doen. En zo vertelde ik over het Encounter weekend wat Jeroen en ik samen met twee andere stellen zouden geven. Ze was gelijk enthousiast en wilde van alles weten.

‘Ik ga het er thuis over hebben, klinkt echt goed.’

Bij mijn volgende bezoek begon ze meteen:

‘Nou ik heb erover verteld en mijn man zei: ik neem je wel een keer mee uit eten, dan kunnen we ook praten.’

Dat etentje moet natuurlijk nog steeds komen.

Zucht…

“Zeg ik dan iets geks?”

Mijn vriendin is lang geleden gescheiden. Ze heeft in de loop van de tijd via mij behoorlijk wat meegekregen van Encounter en is er erg positief over. Inmiddels heeft ze bijna twee jaar een hele leuke vriend. En hoe leuk ze het ook hebben, ze hebben allebei een flinke deuk opgelopen van hun vorige relatie en wij zien ze voorzichtig als egeltjes om elkaar heen draaien. Bang om de ander te kwetsen en bang om gekwetst te worden. Ik dacht, nu ze zo’n leuke vent heeft, kan ze eindelijk een keer zelf ervaren hoe leuk het Encounter weekend is. Dus ik appte haar:

‘Als ik zeg dat wij volgende maand weer een Encounter weekend geven en we het leuk vinden als jullie ook komen, zeg ik dan iets geks?’ Het duurde niet lang of ze appte terug:

‘Ja, dan zeg je iets heel geks.‘

Ik ben er maar niet meer over begonnen.

Zucht…

“Ze zijn nog steeds verlangend naar meer”

Andere vriendin, druk leven met man met eigen bedrijf met de zorg om het binnenhalen van opdrachten plus daarbij voor het gemak vijf kinders zo rond de puberleeftijd. Ze hadden onze verhalen wel eens gehoord en wilden er meer over weten. Ze zijn zelfs een jaar of drie geleden naar een informatie avond geweest. Ook het ‘compacte Encounter weekend’ met maar één overnachting kon ze niet de drempel over helpen om zich daadwerkelijk in te schrijven. Intussen zijn we zoveel jaar verder en zijn zij nog steeds verlangend naar echt contact en niet alleen functioneel overleg.

Zucht…

“Dat zou iedereen moeten doen!”

Dus toen ik op mijn werk iemand sprak, die op mijn vraag:

‘hoe was je weekend?’ antwoordde dat de weekenden niet zo leuk meer waren omdat de gesprekken met zijn vrouw bijna altijd eindigden in verwijten over en weer, zei ik zonder nadenken

‘nou dan weet ik wel wat voor jullie’.

‘Oh ja, wat dan?’

Zonder verwachtingen vertelde ik over Encounter en wat het voor ons had betekend. Hij appte gelijk zijn vrouw en het leek haar wel wat.

Ik was verrast over de snelheid en het gemak waarmee hij het met z’n vrouw overlegde. Maar dat was nog niets vergeleken bij mijn complete verbazing de volgende maandag toen ik hem weer tegenkwam:

‘We hebben geboekt hoor, over 3 weken gaan we.’

Wat me dan weer niet verbaasde: Ze hadden een geweldig weekend gehad, veel geschreven, veel gepraat en vooral weer echt samen.

‘Zo’n weekend’ voegde hij er nog aan toe ‘zou iedereen gewoon moeten doen.’

Tja, weet ik allang.

Zucht…