fbpx
28 July 2020

Scheiden, vreemdgaan of nieuwe energie in je relatie?

Scheiden

Er stond een artikel in de krant over de hausse aan echtscheidingen die vanwege de coronacrisis door advocaten wordt verwacht. Mijn oog viel op het zinnetje ‘De bezoekcijfers van een website waarop mensen zich oriënteren op echtscheiding, waren de afgelopen vier maanden 40 procent hoger dan vorig jaar.’

Dat is dus klaarblijkelijk voor veel mensen het eerste wat je doet als je langere tijd dicht op elkaars lip zit en elkaar een beetje zat bent.

Dat komt overeen met wat Esther Kluwer, hoogleraar Duurzame relaties, in een gesprek dat ik met haar had aangaf: “Er is een enorme drempel om te praten over je relatie.” Mensen gaan liever scheiden dan dat ze met hun partner in gesprek gaan over hoe ze hun relatie weer een boost geven.

Ik gok dat het merendeel van al de mensen die zo’n website bezocht hebben, dat gedaan hebben zonder dat hun partner daar weet van heeft.

Vreemdgaan

Er is nog een manier hoe je om kunt gaan met een wat ingedutte relatie. Ik kreeg die toegestuurd via Whatsapp. Het ging om een abri van Secondlove.nl en zo te zien op de foto was iemand het niet echt eens met hun aanbieding. Vreemdgaan om weer spanning in je leven te brengen en daarmee je relatie vol te houden, ook ik zie dit niet zo 1-2-3 werken. Je (intieme) tijd en aandacht besteden aan iemand anders dan je partner lijkt mij niet bijdragen aan een lange en gelukkige relatie.

Voor voedsel en spullen hebben we het duurzame wel omarmd, maar een relatie lijkt vaak een wegwerpproduct. Als we het niet meer leuk vinden, doe je het weg. Klinkt makkelijk maar geeft uiteindelijk geen voldoening en maakt eenzaam.

Nieuwe energie in je relatie

Bij beide manieren werk je om de hete brij heen. Je trekt simpelweg de stekker uit je relatie of je zoekt je geluk ergens anders. Je gaat het gesprek met je partner, met diegene die het dichts bij je staat, niet aan. Uit angst voor… ja voor wat eigenlijk? Als je het aandurft om die drempel over te stappen kun je nog wel eens positief verrast worden. Een vriend vertrouwde me toe dat hij eigenlijk al op de afslag richting scheiding zat maar dat hij, toen zijn vrouw ze zonder overleg had opgegeven voor een relatieweekend, niet wist hoe snel hij weer terug de weg op moest draaien. Superblij om te horen dat zijn vrouw nog vol voor hun relatie wilde gaan. Ze hadden hier samen tot die tijd dus niet over gesproken maar gelukkig keek zij op de website van Encounter in plaats van de website van een echtscheidingsadvocaat.

En het mooie van het Encounter weekend is dan weer dat je niets anders hoeft te doen dan daar samen verschijnen. Je luistert en schrijft en het gesprek waar je zo tegenop ziet komt vanzelf. Je wordt er stapsgewijs doorheen geleid en ik kan je beloven dat het mooie en bijzondere gesprekken zijn. Dat je dingen ontdekt die je van jezelf niet wist of was vergeten, dingen hoort van je partner die je nog niet eerder had gehoord. Allemaal er op gericht om er samen weer een spetterende relatie van te maken én dat zo te houden. Zonder dat je daar echtscheiding.nl of secondlove.nl voor nodig hebt.

Bekijk ook onze andere artikelen