fbpx
Over seks praten
13 June 2023

Lets talk about sex baby

(lets talk about you and me….)

Wij kiezen uit het lijstje altijd ‘Seksuele relatie’. Het staat in een rijtje tussen woorden als Geld; Familie; Werk; Gezondheid; Kinderen…

Het lijstje krijg je aangereikt ergens halverwege het Encounter weekend. De titel van het lijstje is: Kansen tot ontmoeting. Een mooie Encounter term. Je zou het ook rustig: Bronnen van ergernis en irritatie kunnen noemen. Of Redenen tot ruzie.

Nu zitten wij al een tijdje ‘op Encounter’ en inmiddels weten we dat deze soms moeilijke thema’s inderdaad kansen zijn om elkaar te ontmoeten. Een kans om echt te luisteren naar je partner en te horen hoe die over het ontwerp denkt. Waar de zorgen zitten of waarom het voor die ander zo belangrijk is. En een kans om zelf te kunnen vertellen hoe jij er over denkt. Hoe je het graag zou willen of wat je verdrietig maakt. Als het lukt om echt en open naar elkaar te luisteren kan het zijn, dat jullie ineens niet meer tegenover elkaar staan met dat moeilijke onderwerp tussen jullie in, maar dat jullie samen, naast elkaar kunnen kijken naar het probleem voor jullie. En ook samen besluiten hoe hier mee om te gaan.

Afwijzen en afgewezen worden

Voor Theo en mij heeft het er in ieder geval voor gezorgd dat de meeste van deze thema’s geen grote ruzies of ergernissen meer veroorzaken. Behalve dan seksualiteit. Hoewel, ruzie hebben we er niet over, helemaal niet zelfs. Meer een afstandelijk stilzwijgen. Verdrietig en eenzaam in ons onbegrip. En daarom kiezen we uit dat lijstje elke keer weer voor seksualiteit. En schrijven we over hoe moeilijk het is dat de een veel vaker wil vrijen dan de ander. En hoeveel pijn het doet om afgewezen te worden. Ook als dat met een subtiel nee is zonder woorden. En over hoe rot het is om af te wijzen. Dat de een alle macht in handen lijkt te hebben. Dat die bepaalt of er wel of niet wordt gevreeën. En elke keer als we onze schrijfsels met elkaar delen maken we weer een klein stapje naar elkaar toe. Maar elkaar écht ontmoeten op dit onderwerp wilde niet lukken. Te pijnlijk, te kwetsbaar, te dichtbij.

Overgave

Totdat…. we voor een Encounter workshop een lijst van ik weet niet hoeveel vragen kregen over dit thema. Variërend van Herken ik vanzelfsprekendheid of vervlakking in onze seksuele relatie? Tot Overgave aan elkaar, hoe doe ik dat?’ We schreven ieder een heel schrift vol. Onze seks schriftjes noemden we ze. Een maand lang waren we bezig met seks. Althans, met het schrijven daarover. Ik schreef over dat ik niet blij was die macht in handen te hebben. “Ik wil zeker niet diegene zijn die bepaalt wanneer we wel of niet vrijen. En ik wil jou al helemaal niet kwetsen en je het idee geven dat ik jou als persoon afwijs.” Ergens in het proces kwamen we op de metafoor met het kopje thee: “Als jij vraagt of ik zin heb in een kopje thee en ik zeg ‘nee ik heb op dit moment geen zin in thee’, bedoel ik niet dat ik jou volledig afwijs.” Dat hielp ons om weer verder te komen, verder te ontrafelen hoe we steeds om elkaar en het onderwerp heen bleven dansen en niet echt tot de kern kwamen. Theo kwam erachter dat hij al die keren dat wij over het onderwerp schreven, geluisterd had vanuit de overtuiging dat het probleem alleen opgelost kon worden als een van ons zou veranderen: Ik zou vaker moeten willen vrijen of hij minder. En dat ging sowieso niet gebeuren.

Seks en schrijven

Door er zo veel en zo intensief over te schrijven en te delen, verdwenen langzaam de overtuigingen en het oordelen en konden we echt naar elkaar luisteren. Het idee loslaten dat er een onderliggende opdracht was om iets te moeten veranderen. Daarmee is eindelijk de negatieve lading uit het onderwerp. Kunnen we zonder het ingewikkelde en kwetsbare voortraject van strategie bedenken, ontwijken, aftasten, stemming peilen, etc., ons verlangen naar elkaar uitspreken.

Het was een pittige opdracht waar we meer dan eens helemaal klaar mee waren en waarbij ook de nodige tranen zijn gevloeid, maar het was het absoluut waard. En onze seks schriftjes koesteren we als een mooie herinnering.

Sindsdien hebben we het lijstje niet meer gezien maar ik weet dat we de eerstvolgende keer niet voor ‘Seksuele relatie’ zullen kiezen. Eerlijk gezegd zie ik er naar uit om samen open te schrijven en delen over een thema als Gezondheid of Schoonouders, of Telefoongebruik. Heel erg benieuwd hoe we elkaar daar kunnen ontmoeten.

Elisa