fbpx
21 November 2019

ONDERHOUDSBEURT (van je relatie)

Glanzend nieuw was ie, toen we hem kregen. Hij liep soepel, nooit een hapering. Blij gebruikten we het uitgebreide optiepakket dat er bij zat. Hij bracht ons naar oude en nieuwe vrienden en familie.  Trots lieten we hem aan iedereen zien die maar wilde. ‘Kijk, dit is m dan’. We kregen goedkeurende en bewonderende blikken en bespeurden soms wat jaloezie. Stiekem hadden ze er ook wel zo een gewild. Als er een vlekje op kwam lieten we alles uit onze handen vallen om het weer mooi glanzend op te poetsen.

Na verloop van tijd raakten we er aan gewend maar waren er nog steeds blij mee.

Er was ook zoveel ruimte, dingen van het werk, voor het sporten, voor klussen in huis, alles paste met gemak. Toen de kinderen kwamen konden die er prima bij, hoewel het wel wat krap werd.

Een vlekje poetsten we niet gelijk meer weg. We zagen het niet of hadden er geen tijd voor. Er zat een krasje, er was dat rammeltje en een signaallampje werkte niet meer. Wij konden er nog steeds prima mee uit de voeten. We wisten precies hoe we er mee om moesten gaan om toch vooruit te komen. Onze omgeving keek er wat kritischer naar. Bewonderende blikken hadden we al een tijdje niet meer gehad.

Na een bezoekje aan mijn ouders kwam er plotseling een enorm kabaal uit. Mijn moeder keek mijn vader veelbetekenend aan. Wij haalden onze schouders op. Het gebeurde zo af en toe en het lukte ons altijd weer de boel aan de praat te krijgen. Al glom ie dan niet

meer zoals in het begin, wij waren dol op ‘m en wilden hem nog lang niet kwijt.

Aan een borrel bij vrienden vroeg zij terloops of we wel eens gedacht hadden aan een onderhoudsbeurt. Ik schoot gelijk in de verdediging: ‘Waarom? Hij doet het toch nog prima. Er is echt niks mis mee!’ ‘Nou ja’, zei ze, ‘hij doet het nog steeds maar hij loopt niet echt meer als een zonnetje.’ Haar vriend knikte instemmend.

‘Natuurlijk loopt ie niet meer zo soepel, hij gaat al weer wat jaartjes mee.’, zeiden wij iets minder fanatiek.

Ik wist dat zij die van hun een onderhoudsbeurt hadden gegeven en onwillig moest ik toegeven dat hij er daarna veel beter uitzag. Hij leek bijna als nieuw en alles liep gesmeerd. Voor de vorm sputterden we nog wat tegen maar we wisten dat ze gelijk hadden.

‘Doe maar net of het je auto is’, zei ze nog. ‘Die loopt ook veel beter en blijft veel langer mooi als je ‘m af en toe een onderhoudsbeurt geeft. Daar doen jullie toch ook niet moeilijk over?’

We planden een weekend en de rest is geschiedenis. We moesten aan de slag maar waren super blij toen we terugkwamen. Gelijk belde ik mijn vriendin. Ze moest lachen om onze enthousiaste verhalen. ‘Hadden jullie zeker veel eerder moeten doen?’, vroeg ze.

‘Ja’, zei ik, ‘hadden we echt veel eerder moeten doen, zo’n Relatie APK.’