fbpx
17 February 2020

Als je moet werken aan je relatie is het sowieso tijd om ermee te kappen, of….

Ooit een cursus Excel voor gevorderden gedaan en daar prachtig ingewikkelde tabelletjes en formules gemaakt. Ik was een blij mens omdat ik deze opgedane kennis ook daadwerkelijk in kon zetten voor mijn werk maar na een paar Excel-loze jaren is er van die vaardigheden niet veel meer over.

“Volledig gesloopt, maar ook opgeladen, positief weer naar huis”

En hoe zit dat met de ‘cursus’ Encounter? We kunnen er wel eens iets te enthousiast over doen en de woorden die we gebruiken komen soms wat zweverig over, maar zelfs deze nuchtere Noord-Hollandse moet toegeven: Het Encounter weekend heeft iets magisch. Misschien nog niet op de vrijdagavond of de zaterdagochtend maar ergens in het weekend gebeurt er iets. Volledig gesloopt maar ook opgeladen, vol energie, positief gestemd, hoopvol, verliefd zelfs, gaan we weer naar huis. Helaas is ook hierbij die magische kracht niet oneindig. Het zijn geen super powers waar jullie tot het eind van je leven op kunnen teren. Op een bepaald moment kom je weer in je normale routine met dit verschil dat jullie nu weten dat het anders kan.

“Je leert op een constructieve manier samen te communiceren”

Dat wil ik wel eens achterwege laten als ik mensen vertel over het Encounter weekend. Niet omdat ik het mooier wil doen lijken dan het is, maar ik vergeet vaak voor het gemak dat wij vanaf de roze weekendwolk in eerste instantie ook gewoon weer in de harde realiteit belandden. In het weekend leer je hoe je op een liefdevolle, constructieve manier met elkaar kunt communiceren – dialogeren noemen we dat. In de setting van het weekend is daar alle tijd en ruimte voor en ondanks dat het niet super ingewikkeld is, is de kans dat je dat thuis blijft doen vrijwel nihil. Zo was het ook bij ons. Pas nadat we de aanvullende workshops gingen doen zetten we de eerste stappen op weg naar de superrelatie (echt!) die we nu hebben.

“Wat is werken?”

Je kunt je hierdoor laten ontmoedigen, want wat voor zin heeft het als je het heel even leuk hebt samen, maar daarna volop aan de slag moet om dat vast te kunnen houden. Of, zoals Saskia Noort recent nog in haar column schreef: “Zodra liefde werken wordt, weet je dat je onderweg bent naar het eind ervan.”

Toch moet ik haar daar ongelijk in geven. Hoewel dat ook te maken kan hebben met wat je verstaat onder ‘werken aan je relatie’. Als je er enorm veel energie in moet steken en vreselijk je best moet doen om elkaar ook maar een beetje leuk te vinden, snap ik dat je daar niet al te lang mee door wilt gaan. Maar wat als jullie, zoals na het Encounter weekend, opgeladen en vol energie zijn, vastbesloten om dat goede gevoel vast te houden? Dat is dan toch een ander soort ‘werken’. Dat is meer een ‘investeren’ in iets waar je blij en gelukkig van wordt waarbij niet alleen het resultaat, maar zeker ook de weg er naar toe al een feestje is.

“Je krijgt veel meer begrip voor elkaar”

En dat doe je als je na het weekend die aanvullende negen workshops volgt. Je komt één keer per maand met een of twee andere stellen een avond bij elkaar waarbij je, begeleid door een Encounter stel, het weekend in stappen doorloopt en oefeningen krijgt. Je bent in totaal ongeveer een jaartje bezig en daarmee gaat deze manier van communiceren al aardig in je systeem zitten. Het goede nieuws is dat het effect al veel eerder merkbaar is. Je zult merken dat je al na de tweede of derde avond minder of op een andere manier ruzie maakt, je minder aan elkaar ergert, jullie andere gesprekken hebben en er meer begrip voor elkaar is. Jullie hebben het vrij snel veel gezelliger met elkaar.

“Ik werk in elk geval met veel plezier aan mijn relatie”

Dus… Als jullie besluiten om naar het Encounter weekend te gaan, doe vooral de workshops er achteraan en grijp de kans om blijvend het ‘Encounter gevoel’ te hebben. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat deze investering zo ongeveer vanaf dag 1 al rendement geeft én het wordt alleen maar leuker. Ik werk in elk geval met veel plezier aan mijn relatie en ik zou er voor geen goud mee willen kappen.