28 February 2025

Liefde is een werkwoord, maar hoe doe je dat?

Over duurzame relaties

In een wereld waarin verandering de norm is, kan het soms lastig zijn om trouw te blijven aan je partner en je relatie. We wisselen van bank, van baan, van kledingstijl en zelfs van vriendenkring. Maar hoe zit het met onze liefde? Een duurzame relatie vraagt om bewuste keuzes en een voortdurende inzet. Het relatieweekend van Encounter biedt handvatten om samen te investeren in een sterke en liefdevolle relatie. 

Trouw, is dat niet ouderwets?

Het idee dat je altijd bij dezelfde persoon blijft, wordt soms gezien als beklemmend of burgerlijk. We worden omringd door media die snelle oplossingen en instant geluk beloven. Trouw aan jezelf wordt steeds belangrijker gevonden. Belangrijker nog dan trouw aan je werkgever, je club of je partner. Dan kan kiezen voor een duurzame relatie aanvoelen als zwemmen tegen de stroom in.

Waarom zou je kiezen voor een duurzame relatie?

Toch blijkt keer op keer dat mensen verlangen naar verbinding en stabiliteit. In een tijd waarin veel onzeker is, biedt een sterke relatie juist houvast en veiligheid. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat wanneer je een relatie beëindigt vanwege problemen, dezelfde problemen vaak terugkomen in een volgende relatie. Je neemt jezelf immers mee, inclusief je patronen en uitdagingen. Werken aan een duurzame relatie betekent daarom ook: werken aan jezelf.

Een duurzame relatie betekent investeren in de lange termijn, het opbouwen van een diepgaande verbinding en meer dan alleen kortstondig geluk. Een duurzame relatie betekent dat je samen blijft werken aan liefde, ook als het even moeilijk wordt.

En los van de effecten voor jezelf heeft het kiezen voor een duurzame relatie ook een grote positieve impact op het leven van jullie kinderen. Ze zijn gelukkiger, emotioneel stabieler en hebben een beter zelfbeeld.

Laten we duurzame relaties eens afzetten tegen niet duurzame relaties.

 

In alle relaties ontstaan fases van ontgoocheling. Dat kan in een niet-duurzame relatie het moment zijn om uit elkaar te gaan. In een duurzame relatie kiezen partners ervoor om samen te groeien en te werken aan de uitdagingen die op hun pad komen.

Encounter helpt werken aan een duurzame relatie

Tijdens het Encounter-weekend ontdek je hoe je bewust kunt kiezen voor een duurzame relatie. Je leert dat liefde niet alleen een gevoel is, maar ook een beslissing. Het weekend helpt je om zowel je eigen patronen als die van je partner te herkennen en om samen stappen te zetten naar een diepere verbinding.

Drie belangrijke stappen:

Stap 1. Leer jezelf kennen en trouw aan jezelf te zijn: wat zijn je gedragspatronen, valkuilen en verlangens?
Stap 2. Zie en geloof in je partner: Hoe kun je van verliefdheid naar diepe liefde groeien, waarbij je ook de imperfectie van de ander accepteert.
Stap 3. Beslis om te beminnen: Hoe kun je trouw zijn aan elkaar, ook als het moeilijk wordt?

Gereedschappen om te blijven kiezen voor elkaar

Liefde vraagt om aandacht en bewuste keuzes. Hier zijn enkele waardevolle middelen die helpen om samen te blijven groeien:

1.Tederheid. Een aanraking, een knuffel of een lief gebaar kan wonderen doen. Tederheid helpt om elkaar te begrijpen en zachtheid te brengen in moeilijke momenten.

2. Vertrouwen. Geloof in je relatie en de kracht van jullie liefde. Vertrouwen is de basis waarop je samen verder bouwt.

3. Onvoorwaardelijke liefde. Liefde betekent niet ‘alleen blijven zolang het goed voelt’, maar een bewuste keuze om samen te groeien. Het gaat niet om voldoen aan elkaars verwachtingen, maar om kiezen voor een diepere verbintenis.
Dat lichten we even toe.


Het belang van tevredenheid moet je overigens niet onderschatten. Het is goed dat we ons best doen om tevredenheid te bereiken, maar het moet niet zo zijn dat onze trouw aan die voorwaarde verbonden raakt: “Ik blijf bij jou, maar… dan moet je me wel gelukkig maken”.

4. Creativiteit en humor. Kleine verrassingen, humor en spontaniteit houden je relatie levendig. Een grapje of een lief gebaar kan spanning doorbreken en verbondenheid versterken. Plak eens een lief briefje op de spiegel of leg een onverwacht cadeautje neer.

5. Vergeving. In elke relatie ontstaan conflicten en misverstanden. Het vermogen om te vergeven helpt om verder te gaan en samen sterker te worden. Wacht niet tot de ander sorry zegt. Zet zelf de eerste stap

6. Geduld. Niet alles hoeft meteen opgelost te worden. Elkaar de tijd geven om te groeien en te veranderen is essentieel. Is er iets waar jullie niet uitkomen? Spreek dan af om het even te parkeren en er later op terug te komen.

7. Je relatie zien als een geschenk. Een relatie is een bron van liefde, steun en groei. Wanneer je je relatie als een waardevol geschenk beschouwt, zul je er met zorg en aandacht mee omgaan.

Communicatie: de sleutel tot verbinding

Koppels die niet praten over hun gevoelens, seksualiteit en gezamenlijke plannen, lopen het risico op verwijdering. Goede communicatie zorgt voor begrip en verbinding. Het Encounter-weekend is een plek waar je leert:

  • Om goed om te gaan met jullie verschillen,
  • Elkaar te helpen om het beste uit jezelf te halen,
  • Openstaan voor elkaar, voor elkaars fijne en minder prettige eigenschappen,
  • Hoe je elkaar daarbij kunt helpen.

 

Bekijk ook onze andere artikelen